Dogodek, 4.2.2020: Archline XP OD ARHITEKTURE DO NOTRANJEGA OBLIKOVANJA V 3D BIM

(Fotografija 1: Utrinek iz dogodka in predstavitve BIM programske opreme ARCHLINE XP)

ORODJE ZA USTVARJANJE SI OBLIKOVALEC IZBERE SAM

Oblikovalec za ustvarjanje potrebuje primerno orodje s katerim se lahko izraža in predstavi. Katero orodje uporabnik izbere pa je odvisno od samega dela, kreativnosti, značaja in potreb. Zaradi hitrosti  napredka v tehnologiji marsikdo primorano opusti svoje že znano orodje in se spozna z nečim novim, naprednejšim in skladnim z današnjim časom.

V torek, 4.2.2020, je arhitekte in notranje oblikovalce povezalo ravno to – zanimanje za novo in naprednejše orodje. Na dogodku smo obiskovalcem predstavili BIM tehnologijo skozi delovni proces na konkretnih primerih v programski opremi ARCHLINE.XP. BIM je namreč pristop, ki vključuje napredna digitalna orodja, eno od teh je tudi BIM programska oprema ARCHLINE.XP. BIM pa vsekakor ni le računalniško orodje. Njegov pristop vključuje nove procese projektiranja in z uvedbo BIM-a v podjetju je potrebno vzpostaviti novo strategijo.

Dogodek, 4.2.2020: Archline XP OD ARHITEKTURE DO NOTRANJEGA OBLIKOVANJA V 3D BIM

(Fotografija 2: Spoznavanje arhitekturnih risarskih orodij v programski opremi ARCHLINE.XP)

Obiskovalci so se na dogodku spoznali z izdelki programske opreme ARCHLINE.XP:
– ARCHLINE.XP LT: zanesljiv CAD/BIM produkt po dostopni ceni, za oblikovanje in projektiranje
– ARCHLINE.XP PROFESSIONAL: produkt z bogato paleto CAD in BIM orodij, za arhitekte in notranje oblikovalce
– ARCHLINE.XP LIVE: animacijska programska oprema za foto-realistične prezentacije.

Navdihnil nas je tudi spletni video klic v živo iz podjetja Cadline Kft. iz Budimpešte – iz samega vira, kjer je bil ARCHLINE.XP ustanovljen in kjer se razvija že od leta 1991. Obiskovalci so tako dobili občutek kdo so ljudje, ki stojijo za predstavljenim produktom in ustvarjajo navdihujočo digitalno tehnologijo.

PREHOD IZ 2D V 3D – CAD IN BIM ORODJA

ARCHLINE.XP je zasnovan na ideji, da uporabnikom 2D orodij in CAD programskih oprem omogočimo lažji in hitrejši prehod na BIM, saj s prepoznavanjem že znanih CAD orodij v novem delovnem okolju prihranimo na času uvajanja.

Večji del delovnega okolja programa ARCHLINE.XP predstavlja prostor za 2D risbe ter ključni načrt za BIM – to je 3D model, ki je hkrati rezultat samega procesa kreiranja stavbe. Okrog naših risb so zbrana risarska orodja z zavihki, razvrščena po kategorijah, katera uporabljamo za projektiranje in oblikovanje. Orodja so sestavljena iz elementov z že dodanimi informacijami in BIM parametri kot na primer dimenzije, material in geometrijske vrednosti.

Dogodek, 4.2.2020: Archline XP OD ARHITEKTURE DO NOTRANJEGA OBLIKOVANJA V 3D BIM

(Fotografija 3: Obiskovalci so se med odmorom lahko preizkusili v izdelkih BIM programske opreme ARCHLINE.XP)

ARCHLINE.XP ZA ARHITEKTE – modeliranje hiše od temeljev do strešine

ARCHLINE.XP je primeren predvsem za arhitekte, saj vsebuje bogat nabor orodij s katerimi lahko projektant produktivno ustvari objekt od temeljev, preko ravnin z dodanimi ploščami in stenami (z vsem potrebnim stavbnim in notranjim pohištvom) do strešin. Poleg risarskih orodij pa za potrebno dokumentacijo izvozimo še izbrane količine ter preverimo samo kalkulacijo le teh. Po potrebi načrte projekta natisnemo na poljubnem trenutno izbranem pogledu ali pa pripravimo PDF format željenih načrtov, njihove izrezke ali detajle za nadaljnjo uporabo.

Zahvaljujoč orodju ‘upravitelj ravnin’ uporabnik lahko vnaprej določi etažnost in njihove višine. S tem orodjem nekaterim arhitekturnim elementom, kot npr. stene in plošče, določi njihove parametre in s tem olajša samo modeliranje, saj elementi prepoznajo njihove parametre, ki so vezane na etažo. Tak način dela je v BIM modeliranju pogost – nekateri parametri se določijo vnaprej in zaradi sinhronizacije med elementi prihranimo čas projektiranja. Zaradi tega postanemo spretnejši in učinkovitejši!

Projektiranje postane enostavno, ko imamo kar naenkrat pregled nad vsemi načrti in informacijami v enem projektu. Začnemo z 2D izrisom gabaritov in vstavljamo 3D elemente: stene, ploščo, okna, vrata … ob morebitni spremembi se nam novost posodobi v vseh pogledih in risbah, projekt zato postane zanesljivejši in tudi sami imate večji nadzor nad njegovim celotnim življenjskim ciklom.

Dogodek, 4.2.2020: Archline XP OD ARHITEKTURE DO NOTRANJEGA OBLIKOVANJA V 3D BIM

(Fotografija 4: Utrinek iz dogodka in predstavitve BIM programske opreme ARCHLINE.XP)

V enem projektu lahko torej ustvarimo vse, kar potrebujemo: 2D načrte, 3D model, vstavljate stavbno pohištvo in notranjo opremo. Da naročnikom lažje predstavimo končni izgled, ustvarimo vizualizacije ali animacije, za dokumentacijo pa izpišemo količine in pripravimo vse potrebno za tisk.

ARCHLINE.XP ZA NOTRANJE OBLIKOVALCE – enostavno opremljanje in modeliranje elementov

ARCHLINE.XP je večji del orodij in funkcij namenil oblikovanju, izdelovanju pohištva, detaljni dekoraciji in prezentaciji, kar daje uporabno prednost tudi notranjim oblikovalcem. Navdušuje predvsem orodje ‘room maker’ oziroma ‘izdelovalec sob’, ki uporabnika kar popelje v željen prostor, da iz pogleda človeške perspektive nato vstavlja elemente v izbrano steno. Opremljanje postane enostavnejše in zabavno, saj omogoča boljšo predstavo o bodočem prostoru.

Za vse oblikovalce in izdelovalce pohištva je na voljo mikavno orodje ‘KBB’ ali ‘izdelovalec kabinetov’ s katerim kreiramo svoje parametrične modele kuhinjskih ali drugih kabinetov, jim dodajamo poljubne materiale in detajle. Lahko pa si s pomočjo pred-pripravljenih elementov ustvarimo predloge pohištva, ki jih vzamemo zgolj za boljšo predstavo in jih kasneje po potrebi naknadno urejamo kot celoto ali vsak izbran element posebej.

Od trših materialov pa pojdimo še k mehki opremi, kot so sedežne garniture ali postelje. Z orodjem ‘smart objects’ oziroma ‘pametni predmeti’ narišimo 2D obliko pohištva, ga spremenimo v 3D tako da določimo njegovo velikost in mu dodamo materialnost – mehko ali trdo. S tem modelu določimo parametrične vrednosti in prispevamo k boljšem končnem izgledu in razumevanju prezentacije za naročnika.

Dogodek, 4.2.2020: Archline XP OD ARHITEKTURE DO NOTRANJEGA OBLIKOVANJA V 3D BIM

(Fotografija 5: Utrinek iz dogodka in predstavitve BIM programske opreme ARCHLINE.XP)

 

BREZHIBNA KOLABORACIJA IN IZMENJAVA DATOTEK

ARCHLINE.XP poleg možnosti istočasnega dela na enem projektu nudi še izvažanje in uvažanje datotek mnogo drugih programskih oprem. Na voljo je več alternativ za lažje izmenjavanje datotek in omogoča lažjo, hitrejšo in učinkovitejšo komunikacijo s sodelavci inženirji ali vašimi naročniki.

Programu so bila dodana orodja ravno z namenom za enostavnejše sodelovanje z drugimi programskimi opremami – tako lahko tudi na primer načrte, ki so bili ustvarjeni v 2D CAD delovnem okolju hitreje pretvorite v 3D BIM. Program namreč prepozna določene elemente in jih pretvori v BIM parametre. Na novo ustvarjene BIM elemente seveda še naknadno lahko spreminjamo, kar se tudi enakovredno sinhronizira v vseh načrtih projekta.

 

BIM KNJIŽNICE

Dodatno vrednost programu ARCHLINE.XP vsekakor doprinese še dostop in integracija spletnih BIM knjižnic, kot na primer 3D WAREHOUSE, BIM OBJECT, SHOWROOM, SYNCRONIA, SANITARY WARE ter CADENAS.

Željen izdelek proizvajalca ali javne 3D modele, ki so plod uporabnikov drugih programskih oprem, uvozimo v projekt, katerega lahko pustimo takšnega kot je ali pa dodatno urejamo. Z dodajanjem takšnih modelov izboljšamo predstavo o samem izgledu stavbe ali prostora ter izboljšamo projekt z lastnim nadzorovanjem že pred izvedbo, in ne med samim izvajanjem.

NAVDIHUJOČE FOTO-REALISTIČNE PREZENTACIJE

Izdelek ARCHLINE.XP LIVE je animacijska programska oprema namenjena foto-realističnim prezentacijam in dodatnem izboljšanju vašega že ustvarjenega modela stavbe ali prostora. Za boljšo predstavo lahko izbiramo med renderiranjem, animacijskim posnetkom, virtualnimi sprehodi in se igramo z dodajanjem materialov, simulacijo sonca in senc, vstavljanjem vegetacije, ljudi in dodamo gibanje ognja in vode.

Dogodek, 4.2.2020: Archline XP OD ARHITEKTURE DO NOTRANJEGA OBLIKOVANJA V 3D BIM

(Fotografija 6: Spoznavanje in primerjava izdelkov ARCHLINE.XP)

Pripravila: Mojca Valant