Oblikovalci načrtujejo svoj lastni dom

“Na natečaj za oblikovanje notranje opreme Style & Draw sva se udeležila kot ekipa z možem Gergo. Jaz sem notranja oblikovalka 8 let, z vizualnim oblikovanje pa se ukvarjam že eno leto. Ideja, da bi nekaj naredila zase, je bila zelo zanimiva. Ko bova kmalu začela svojo družino, se je bilo zelo zabavno igrati z idejo, da si zamisliva svoj prihodnji dom.

Pripravila sem dokumentacijo – rušenje, gradnjo, električne načrte, dviganje sten, table razpoloženja in spuščeni strop z ARCHLine.XP. Platformo, ki sem jo spoznala v začetku letošnjega leta in ki jo pri svojem delu uporabljam že od nekdaj . Preden sem risal z roko, kar je bilo dolgotrajno, a odkar sem začel uporabljati to programsko opremo, je moje delo postalo veliko hitrejše in veliko bolj natančno. Za vizualne namene sem uporabil programsko opremo Cinema 4D.

Hiša s površino 95 m2 – objekt natečaja – se je močno spremenila in postala dom s prostori, ki izpolnjujejo vse funkcije in potrebe, s sodobnim tehnološkim ozadjem in sodobnim izborom tekstur. Pri ustvarjanju načrtov je bilo najpomembnejše paziti na bodoče nove vloge in funkcije, ki so zahtevale: bolj prostorno dnevno sobo-jedilnico-kombinirano kuhinjo, domačo pisarno, otroško spalnico, glavno spalnico z garderobo in ločen tuš oz. kopalnica s kadjo, ločen WC.

Želeli smo si dom s pravimi razmerji in čistim videzom, hkrati pa z značilnimi barvnimi vzorci in geometrijskimi oblikami. Želeli smo, da ima logično organizacijo prostorov individualen, edinstven videz. Radi imamo spektakularne in kreativne rešitve, toda tisto, kar nam resnično pomeni, je čist in preprost dizajn.

V prvotnih načrtih so dnevna soba-jedilnica-kuhinja in 3 spalnice, toda potrebovali smo prostornejši skupni prostor, domačo pisarno in 2 ločeni spalnici.

Tretja soba, ki prihaja iz vrta je bilo dodana dnevni sobi-jedilnici-kuhinji, na katero se lahko organski prostor poveže. Da bi imeli neko ločitveno plast, smo ustvarili stekleno steno (izdelano iz treh drsnih plošč, prozornih varnostnih stekel) in kot posledica tega je kuhinja za to še vedno prostorna in polna svetlobe.

Oblikovalci načrtujejo svoj lastni dom Oblikovalci načrtujejo svoj lastni dom Oblikovalci načrtujejo svoj lastni dom

Steno domače pisarne krasi ozadje, ki je narejeno iz fotografije, ki jo je naredil eden izmed naših prijateljev. Fotografija vsebuje hrib Matra, ki nas opominja na naše korenine na madžarskem podeželju.

Skupni prostor ima jasno oblikovan dizajn, kuhinjski otok izstopa s pogumno izbiro barve, kamin je prijeten, stoli pred njim so igrivi – vse to pričara posebno vzdušje. Miza za večerjo lahko sprejme 6 oseb, velik kavč v obliki črke L –  pa za sedenje večje skupine prijateljev ne bi smelo biti težava.

Višina praga odprtine za televizorjem je bila dvignjena na 40cm, tako da bi sovpadala s kaminom in polico.

Oblikovalci načrtujejo svoj lastni dom Oblikovalci načrtujejo svoj lastni dom Oblikovalci načrtujejo svoj lastni dom

Vgradna omara po meri, z ogledalom in dodatna omara (ki je nadaljevanje kuhinjske omare) skrbijo za vse naše potrebe po shranjevanju plaščev in čevljev.

Prostor, namenjen novopečenemu družinskemu članu, je opremljen z nizko omaro in vzmetnico, ki je namenjena kot “igralnica”. Za vzdušje v prostoru pa poskrbi igrivo ozadje s polarnimi medvedi.

Oblikovalci načrtujejo svoj lastni dom Oblikovalci načrtujejo svoj lastni dom

V glavni spalnici smo ustvarili prostor, ki vzbuja miselno podobo hotelske sobe, kjer imamo poleg lastnega osebnega prostora tudi dovolj prostora za shrambo in prostor za jutranjo in večerno kopalčniško rutino. 3 različne funkcije so optično povezane z visečim stropom, izdelanim iz stenske prevleke, in drsnimi vrati, ki vodijo od tal vse do stropa.

Oblikovalci načrtujejo svoj lastni dom

Pregrada med tušem in domačo pisarno je narejena iz neprozorne steklene stene, tako da tudi prha dobi naravno svetlobo.

Višina praga oken glavne spalnice se je zmanjšala na 40 cm, tako da imamo večjo percepcijo prostora, tudi ko ležimo na postelji.

Pralni stroj smo postavili v kopalnico, ki se odpira iz hodnika. Tudi tu smo namestili kad in stranišče. Tu je tudi ločen WC, z umivalnikom.

Oblikovalci načrtujejo svoj lastni dom Oblikovalci načrtujejo svoj lastni dom Oblikovalci načrtujejo svoj lastni dom

Parket smo uporabili na celotni površini hiše (razen kopalnice in stranišča).

Na oknih so nabrekline, ki zagotavljajo potrebno senčenje.

Ker smo imeli v mislih sistem HVAC s toplotno črpalko, na stene ni treba nameščati radiatorjev ali izmeničnih enot. ”